Йога за по-добра работа - yogasofia.com

Йога за по-добра работа, полезна информация от йога център в София – yogasofia.com

Йога за по-добра работа

Искате ли да се справите по-добре в работата? Време е да се заемете с йога!

Да, отново е това време на годината. За поставяне на нови цели и създаване на вашата новогодишна резолюция. След като още една година е към своя край, сега е моментът да помислим за постиженията и неуспехите от изминалите дни. Това не само ни помага да оценим себе си, но и дава възможност да настроим платната си и да начертаем по-добър курс за следващата година.

Ако копнеете (кой не би?) да станете по-здрави както в ума, така и в тялото, определено трябва да влезете в йога. Обучението на учител по йога може да донесе редица ползи за здравето, включително подобрена гъвкавост, мускулна сила и тласък на имунната система.

Това не е всичко. Експертите също така казват, че практиката на йога може да има положителен ефект върху представянето на работното място. Компаниите все повече избират сесии за йога на работното място. Всичко в опит да се повиши производителността и морала на служителите. Неотдавнашно проучване разкри, че подобни програми на работното място водят до „подобрена производителност, повишаване на производителността, повишена лоялност на служителите и намален процент на отпадане“.

Ето няколко начина, по които йога ви помага да постигнете това.

Подобрен фокус

Съвременните работни места са синоним на стресиращи крайни срокове и продължителни срещи. Отделянето дори на малко време от забързания си график за упражнения за дълбоко дишане или за медитация може да ви помогне да успокоите ума си и да усъвършенствате мисловните процеси. Това помага за регулиране на притока на кислород в кръвта ви, като ви прави по-бдителни и осъзнати, което от своя страна ви помага да се концентрирате върху сложни задачи и да вземете по-добри решения.

Внимателност

Не е необичайно да откриете, че се разсейвате често. Отделянето на няколко минути почивка, за да се запознаете със себе си, може да повиши самосъзнанието ви и да ви осигури повече яснота и прозрение при вземането на решения. Практикуването на осъзнатост е в основата на йога и най-хубавото в нея е, че може да се прави навсякъде и по всяко време. Може да ви помогне да останете продуктивни и да намалите нивата на стрес, когато работното напрежение се натрупа.

Намалява умората и повишава енергията

Продължителната работа води до стрес и умора. Въпреки че човек може да не е наясно, той може да се натрупа с течение на времето. Простото изправяне, ходене на разходка, разтягане или практикуване на медитация на всеки няколко часа могат да помогнат за справяне с това. Това води до намаляване на умората и по-високи нива на енергия.

Справяне със стреса

Повишени нива на стрес – Психическите и емоционалните са основни фактори, които влияят върху представянето на служителите и производителността на работното място. Те могат също да влошат здравословните състояния и заболявания, било то болки в тялото, настинки, алергии, диабет или хипертония. Ежедневната практика на йога може да помогне за отпускане на тялото, като леко освобождава натрупаното напрежение.

Позитивност

Йога помага на човек да се чувства най-добре, физически, умствено, както и емоционално. С подобрен фокус, енергия и креативност, вие сте склонни да излъчвате увереност и по-добро представяне, което помага във вашите взаимодействия на работното място.

Повечето хора смятат, че трябва да бъдат гъвкави и да могат да докосват пръстите на краката си, за да могат да се запишат в обучение за учители по йога. Въпреки това, дори и да не сте най-гъвкавият човек, можете да присъствате на обучение по йога, което ще ви помогне да подобрите своята гъвкавост. Ето няколко прости пози, които могат лесно да се изпълняват.

Йога за по-добра работа – пози

Уткатасана – Поза на стола

Повечето от нас седят на столове през по-голямата част от работното си време, опитайте да седнете на въображаем! Може да бъде меко казано предизвикателство! Това е изключително мощна поза, която укрепва краката, подобрява баланса на тялото, отваря гръдния кош и повишава издръжливостта. Това също така изгражда фокус и вътрешна сила, насърчавайки по-добро здраве за цялото тяло и ум.

>> Позата помага за тонизиране на краката чрез укрепване, разтягане и подобряване на кръвообращението. Укрепва долната част на тялото и бедрата, предотвратявайки хронични състояния като шини.

>> Тази поза коригира и коригира лошата стойка на тялото и ви помага да постигнете по-добра стойка – докато седите, стоите или ходите. Добрата стойка на тялото помага за цялостното подравняване на тялото. Подобряване на дишането. Намаляване на болките в гърба и шията. И не на последно място ви кара да изглеждате по-високи!

>> Позата също така работи за разтягане на раменете и увеличаване на гъвкавостта. Гъвкавите рамене могат да подобрят цялостната сила на тялото, като подобрената гъвкавост предпазва ставите, връзките и мускулите от нараняване.

Разтягане на длани и китки

Работата дълги часове на бюро създава напрежение в мускулите и сухожилията на китките, дланите и пръстите. Така че всяко ускоряване на притока на кръв в тези области винаги е добре дошло. Тези лесно изпълнявани разтягания на всеки няколко часа могат да ви помогнат с това.

>> Разперете пръстите и след това ги стиснете бързо в юмруци, повтаряйки 5 до 10 пъти. Това помага да се отърсите от натрупаното излишно напрежение в ставите.

>> Изпънете ръцете си отстрани или отгоре и завъртете ръцете си в китките навътре и навън.

Изпънете всяка ръка и огънете китката навътре и навън, противоразтягайки се с помощта на другата си ръка. Задръжте всяка страна 5 до 10 вдишвания.

Ваджрасана – коляното елинг поза

Ваджрасана помага за подобряване на кръвообращението в тялото, като намалява притока в долните части. Особено краката и увеличава притока на кръв към храносмилателните органи. Това води до подобряване на функционирането на храносмилателната система и намаляване на киселинността и язви.

>> Помага за гъвкавост на долната част на тялото, тонизира мускулите на тялото (бедрата, бедрата, прасците) и лекува болки в ставите, храносмилателни проблеми и т.н. Хората, страдащи от ишиас и тежки проблеми с долната част на гърба, също могат да се възползват от редовната практика.

>> Загубата на тегло е възможна с редовната практика на Ваджрасана. Можете да видите разликата в телесните мазнини около средата след няколко седмици редовна практика.

>> Практикуването на бавно и ритмично дишане в тази позиция може да предизвика състояние на спокойствие.

Шишу Асана – Детската поза

Позата (наричана още Баласана) наподобява маниера на спящо бебе (бала или шишу). Тя е една от най-релаксиращите пози на възстановителната йога.

>> Тази поза работи за разтягане на бедрата, бедрата и глезените.

>> Позата помага за отпускане на гръбначния стълб, осигурява облекчение от запек и действа за успокояване на нервната система.

Обучението по йога е много повече от просто упражнение. То е от полза за тялото, ума и душата. Това прави ежедневните ви операции, включително работата, по-малко стресираща и по-продуктивна. Включете горните йога пози в ежедневието си и вижте разликата сами! Може да направите дори и измервания, за да видите подобренията и в гъвкавостта.

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО

Йога за по-добра работа