винетки

Къде се продават винетки в Австрия

Тези винетки трябва да бъдат закупени от всяка бензиностанция, намираща се на границата с Австрия и залепена на предното стъкло на автомобила

Ако наемете кола в самата Австрия, тогава нямате нужда от никаква винетка, цената на кола под наем вече включва пътни такси. Но ако сте взели кола в съседна държава, например в Германия или в Чехия и отивате за Австрия или транзитно през Австрия, ТРЯБВА да спрете на всяка бензиностанция, малко преди границата с Австрия (10- 15 км) и си купете винетка – матрица. Глобата за нейното отсъствие е 120 евро. При невъзможност за плащане на място сумата се увеличава на 300.

Плащат се и някои пропуски по местните пътища (по B165 от Кримл до Цел ам Цилер – 7 евро) и тунелите по A9, A10, A11, A13, B108 и S16 (най-скъпите са съответно Velbertauern, Arlberg и Glleinalm , 10.00 , 8.50 и 7.50 евро), както и пътуване по алпийската Grossglocknerstrasse (еднократно – 28 евро).

Ако планирате да пътувате из Европа с колата си, време е да научите за платените пътища и да разберете какво представлява винетката.

Общата дължина на австрийските пътища е около 200 хил. км, от които два са платени. Като цяло, платените пътища могат да бъдат избегнати напълно. Безплатните пътища обикновено се намират в близост до скоростни пътища. Но като правило е лесно да се изгубите по тях без навигатор. А скоростта върху тях е ограничена и не надвишава 60 км / ч.

Пътна такса

Магистрали, скоростни пътища и някои други пътни участъци могат да се използват само след заплащане на пътна такса. Когато наближите скоростен участък, ще видите знак, който ви съветва да използвате винетка.

Винетка на предното стъкло показва, че сте платили за платен път в Австрия

Какво е винетка?

Потвърждението за плащане е специален стикер – винетка (от френската дума „vignette“ – „етикет“). Той показва колко време е валиден, за да можете веднага да видите дали таксата е платена.

Къде се продават винетки в Австрия